+40 359 409 734

Alte proiecte

Lansarea volumului colectiv Scrisoare catre Europa

15/06/2014

Elevii Colegiului Tehnic Andrei Şaguna în competiţie gastronomică cu şcoli din Ungaria

În acest weekend, Colegiul Gondocs Benedek din Gyula – Ungaria - a fost gazda celei de-a cincea ediţii a Concursului naţional culinar Gondocs Benedek, eveniment la care au participat atât elevi bucătari, cât şi elevi ospătari. Printre invitaţii de la şcolile din Budapesta, Szolnok, Nyiregyhaza, au avut deosebita onoare de a fi invitaţi şi trei elevi de la Colegiul Tehnic Andrei Şaguna (Jecan David, Jecan Bianca şi Roşca Timea din clasa a XII-a C) însoţiţi de d-na profesor de instruire practică, Ciurez Virginia, şi d-na prof. Pantea Bianca.

Organizatorii evenimentului au propus pentru concurs mai multe secţiuni precum cofetar adult, grilaje, elev bucătar individual, echipă de elevi cofetari, elev ospătar, echipe de elevi ospătari.

Elevii Colegiului Tehnic Andrei Şaguna au participat la secţiunile: elev bucătar individual-Jecan David şi echipă de elevi ospătari - Jecan Bianca şi Roşca Timea.

În toate categoriile de concurs, concurenţii au fost obligaţi să folosească mierea de albină ca material de bază. Preparatele au fost expuse pe standurile special amenajate de către concurenţi.

Atât creaţiile culinare cât şi masa decorativă ocazională au fost evaluate de un juriu alcătuit din maiştri cofetari şi bucătari, campioni olimpici din Ungaria.

Atât produsele realizate, cât şi aranjamentul mesei au fost la un nivel înalt şi foarte apreciate atât de concurenţi cât şi de publicul maghiar, fapt care a fost notat de către juriu, cu premiu special; în urma acestui concurs naţional, elevii şagunişti s-au întors acasă cu premiu special; directorul colegiului, prof. dr. Răzvan Vonea, motivează că participarea la un concurs de gastronomie cu renume din ţara vecină este de bun augur şi reprezintă atât o experienţă benefică, cât şi un pas înainte pentru viitorul profesiei elevilor noştri de bucătari şi ospătari.

mai multe imagini

18/12/2013

În ajun de sărbători învățăm să ne împodobim sufletul și casa

Prezentul articol se dorește a fi o descriere  a uneia dintre activitățile desfășurate cu participarea entuziastă a tinerilor învățăcei într-ale designului vestimentar, elevi încă în clasa a XI-a A în școala noastră.

          Încetișor dar sigur atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă ne învăluie. Ne cuprinde o stare de bine pe care preferăm să o trăim fără a ne chinui să o explicăm pe îndelete. Ne simțim mai generoși, dornici să facem schimbări, să ne împodobim casa, sufletul și ce-o mai veni la pachet.

Premize:

  1. Suntem profesori de ceva vreme și constatăm că este din ce în ce mai greu să abordăm educația în tiparele clasice. Ne dorim, în această calitate, să performăm dar nu ne mai este foarte clar ce înseamnă acest lucru.
  2. Elevii, niște adolescenți ce se încadrează perfect în caracteristicile etapei de dezvoltare pe care o parcurg, își doresc totuși ca școala să le dezvolte niște competențe utile în viața reală.

Întrebare:

Ce este de făcut?

Posibile răspunsuri:

  1. Nimic. Nu avem resurse, este prea greu. Merge și așa.
  2. ”Brainstorming furtunos” cu ”emisiuni” de soluții.

”Final fericit”

ACTIVITATEA NOASTRĂ

Am stabilit o colaborare cu un magazin specializat pe confecționarea de produse ”hand made”. La sugestia designerilor de acolo și ținând cont de ”baierile pungii noastre” am ales 3 variante de produse care au putut fi realizate pe parcursul activității. Am constatat cu surprindere că uneori suntem capabili de performanțe nebănuite, că respectul pentru muncă și munca însăși pot fi experiențe plăcute. Cu siguranță casele noastre vor fi mai primitoare cu astfel de ornamente iar satisfacția de a le fi făcut chiar noi e greu de măsurat. Ne-am dat seama că designul nu este doar o noțiune, o definiție de prin cărți ci chiar face parte din viața noastră. Fotografiile făcute sunt cea mai elocventă dovadă a unei reușite. Experiența este una de repetat! Felicitări elevilor și mulțumiri sponsorilor!

prof. Simona Lăcătușu

prof. Cristina Olar

mai multe imagini

18/11/2013

“Plantează un copac pentru pace”

Elevii clasei a XI-a A de la Colegiul  Tehnic “Andrei Șaguna”, sub îndrumarea  domnului director prof. dr. Răzvan Vonea, a doamnei director prof. Ildiko Biro și  a profesorilor care s-au implicat în acest proiect: prof. Cristinco Olar și prof. Simona Lăcătușu, s-au alăturat altor şcoli din întreaga lume pentru a marca Ziua Internaţională a ONU pentru pace, printr-o acţiune de plantare de copaci în curtea şcolii.

Evenimentul face parte dintr-o  campanie anuală pentru mediu şi pentru pace. Plant a tree for Peace 2013 - este o campanie organizată de Learning about Forests - LEAF şi ENO-Environment Online, o şcoală globală virtuală pentru creşterea responsabilităţii faţă de mediu şi dezvoltarea sustenabilă. „Plant a tree for Peace” promovează educaţia pentru pace şi creşte gradul de conştientizare a elevilor cu privire la importanţa arborilor şi a pădurilor la o scară globală.

 Acţiunea de plantare, pune accent pe atenţia ce trebuie acordată pădurilor ca sursă primară de oxigen şi cel mai important mecanism global de reducere a CO2.

Evenimentul  este dedicat  zilei de 21 septembrie, zi declarată de către Organizația Națiunilor Unite (ONU), ca Ziua Internaţională a  Păcii şi promovează educația pentru pace crescând astfel gradul de conștientizare a elevilor cu privire la importanța arborilor și a pădurilor la o scară globală. Campania se bucură de succes la nivel internaţional, de exemplu anul trecut, peste 5000 de şcoli din 132 de state de pe glob au plantat 600 000 de copaci în cursul acestei zile. Primii copaci au fost plantaţi în Oceania, apoi pe celelalte continente: Asia, Europa şi Africa, iar lanţul de copaci va ajunge în cele din urmă şi în cele două Americi. Se aşteaptă ca anul acesta evenimentul să aibă o amploare şi mai mare.

Plantarea de copaci este importantă pentru noi toţi. Mai întâi, pentru că ne aminteşte de natură şi de importanţa protejării ei. În alt doilea rând, această zi a Păcii Mondiale marchează  pacea şi continuitatea vieţii. Prin activitatea de plantare dedicată acestei zile elevii C.T. “Andrei Şaguna” şi-au propus să contribuie la atingerea celor opt obiective globale de dezvoltare ale mileniului propuse de Organizaţia Naţiunilor Unite, obiective pe care cele 192 state membre ONU au convenit să le atingă până în 2015. Acestea includ reducerea sărăciei extreme, reducerea ratei mortalității infantile, combaterea epidemiilor, precum și iniţierea unui parteneriat global pentru dezvoltare, dezvoltare ce trebuie înţeleasă ca fiind pentru pace.  

Plantarea de arbori contribuie la derularea activităţilor de educaţie ecologică, prin care tinerii învaţă despre rolul pădurii şi posibilităţile pe care le avem în condiţiile schimbărilor climatice actuale.

„Learning about Forests” ne aduce aminte că „Un copac este un simbol pentru noi”. În primul rând, el ne aminteşte de natură şi de importanţa protejării mediului. În al doilea rând, simbolizează cooperarea între şcolile din întreaga lume cu respect pentru diversitatea culturală şi toleranţă.

Prin activitatea de azi, elevii Colegiului Tehnic “Andrei Șaguna”, au dorit să demonstreze că sunt conştienţi de importanţa păstrării unui mediu curat într-un viitor sustenabil. Dacă fiecare om de pe planetă ar planta şi ar îngriji un copac  Pământul ar fi un loc mai sigur pentru generaţiile care vin.

Sperăm ca gestul nostru să nu fie unul singular şi promitem să îngrijim cu responsabilitate prietenii noştri verzi “copăceii”. Mulţumim celor care ne-au sprijinit azi ca micul nostru proiect să devină realitate: profesori, conducerea şcolii şi nu în ultimul rând S.C. EUTECTIC SRL, reprezentat de dl. Florin Pleș care ne-a oferit materialul săditor şi sfaturile profesionale necesare reuşitei acţiunii.

Sperăm să creştem împreună cu copacii în viitor şi pentru viitor.

 

Prof. Cristinco Olar

08/10/2013

Ziua De 5 Octombrie Sărbătorită La Colegiul Tehnic Andrei Şaguna

“A întreba pe mulţi, a ţine minte cele spuse şi a învăţa pe alţii, aceasta formează secretul învăţământului” COMENIUS

Pornind de la învăţătura lui Comenius, elevii Colegiului Tehnic “Andrei Şaguna” i-au omagiat Vineri 4 Octombrie 2013, cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei pe toţi cei care cu drag „constriesc nu numai caractere, cresc şi educă generatiile de ieri, azi şi mâine,

Activitatea, organizată cu această ocazie a avut cele mai variate ingrediente: de la desene dedicate profesorilor, la esee, poezi, cântece, sport, prezentări PPT şi film, toate realitazate cu originaliate de elevii şcolii noastre. Sub îndrumarea profesorilor Bungău Angela, Felicia Holhoş, Dronca Raluca, Pantea Bianca, Chişiu Ramona, Tăutu Ramona, Maliţa Silvia şi consilierul educativ prof.David Olivia, elevii au prezentat un adevărat spectacol regal pentru cei ce cu respect şi devotament îi pregătesc în formarea lor pefesională dar le clădesc în suflete valorile morale ale educaţiei.

Pornind de la temele propuse: Domnului profesor, cu Dragoste, şi Imagine profesorului ideal, elevii s-au întrecut în a realiza celor mai originale creaţii de la desene (realizate de elevii calaselor a IX B, a X-a B şi a XII-a C), prezentări PPT, poezi şi cântece ( realizate de  elevii claselor a XI-a A şi a XI- a B) la esee ( realizate de elevele Pop Crina şi Gug Larisa din clasa a XII-a C), prezentate atât în limba română cât şi în limba maghiară (pentru elevii ce studiază în  limbă maternă), concurs sportiv –fotbal-  între clasele a IX- XII-a, organizat de prof. de sport Tăutu Ramona.

Surpriza spectacolului a fost realizarea unui filmuleţ de către elevii clasei a XII –a C – Matişan Robert, Hadade Sergiu, Pop Crina Gug Larisa şi Negreu Carmen, punându-şi în valoare atât talentele regizorale cât şi de reporteri, scopul fiind a adresa un sincer „La mulţi ani” profesorilor şcolii  şi al mulţumi pentru îndreaga lor activitate

În această zi sublima nu ne rămâne decât să le urăm învăţătorilor şi profesorilor noştri un sincer “LA MULŢI ANI !”, să le mulţumim pentru grija ce ne-o poartă, promiţându-le că vom fi mai ascultători  şi vom învăţa mai bine.

Prof. David Olivia

03/10/2013

Partenerii nostrii